Procesprisen anerkender og hylder kandidater, der i særlig grad har udvist initiativ og har bidraget til at udvikle samarbejde og arbejdsprocesser inden for byggeriet i det forgangne år. Prisen uddeles af Boligfonden Kuben og Lean Construction-DK Netværket til byggeriets store prisfest Building Awards, hvor branchen mødes for at dele indsigt, perspektiver og best practices. Prisen anerkender mennesker og organisationer, som er lykkedes med at skabe en positiv forandring gennem udvikling af samarbejde og arbejdsprocesser.
-Vi glæder os over den store interesse for prisen, som vi har oplevet igen i år. Jeg ser det som et klart udtryk for et stigende fokus på samarbejdet og processerne i byggebranchen. Det mener jeg også, der er brug for, da det er her, vi for alvor kan optimere værdien i projekterne,” udtaler Morten Skaarup Jensen, seniorprojektleder i Lean Construction-DK Netværket.
Øget fokus på det digitale byggeri
Til trods for en stor spredning i projekterne, er der fællestræk, der peger på en positiv udvikling inden for især det digitale byggeri.
-Vi ser, at brugen af data er et gennemgående tema i årets indstillede projekter. Det glæder os, da bedre data og gode digitale løsninger understøtter de gode processer og er en forudsætning for den grønne omstilling og mange af de udfordringer, vi står over for. De konkrete initiver vi her præsenteres for, effektiviserer og optimerer byggeprocesserne og er i den grad med til at styrke omstillingen i byggeriet. Kandidaterne sætter en endnu mere ambitiøs retning for denne udvikling.” udtaler Morten Skaarup Jensen.
Juryen går nu i gang med at finde årets tre finalister. Finalisterne offentliggøres senest den 30. august.
Vinderen modtager prisen ved årets store awardshow for byggeriet – Building Awards – som finder sted den 21. november i København. Igen i år er det journalist og tv-vært Cecilie Beck, der er showets konferencier.
De nominerede til Procesprisen 2024:
Produktionssystem – plan, data, samarbejde
Enemærke & Petersen A/S i samarbejde med PwC og Aarhus Universitet
Det overordnede formål med Byggeledelse 2.0 – Produktionssystem er at hæve produktiviteten i byggeprojekter ved systematisk at forbedre processerne med viden og erfaringer fra Lean Construction og den industrielle produktionsindustri.
Rådgiveradgang til dokumentationsplatform ProffDok
Bygma Group A/S
Bygmas dokumentationsplatform ProffDok er skabt for at hjælpe brugere med nemt og effektivt at indhente påkrævet dokumentation til byggeriet. Platformen gør rådgiverne i stand til at træffe valg på et oplyst grundlag allerede tidligt i byggeprocessen.
Sikre brandtekniske løsninger
Nyt Hospital Nordsjælland
Tillidsbårne samarbejder mellem bygherre, rådgiverne, hovedentreprenør og underentreprenørerne og anvendelse af avancerede digitale løsninger sikrer udvikling af brandtekniske løsninger på Nyt Hospital Nordsjælland.
Fix-it-Fast (FIF)
Nyt Hospital Nordsjælland og NCC
FIF-processen er en grundig granskning og kvalitetssikring med fokus på at få løst problemer i 3D-modellen hurtigt og effektivt og sikre, at den er bygbar og gældende på lige fod med tegninger. Samtidig er FIF-møderne et forum, der sikrer vidensdeling og koordinering mellem de projekterende og udførende parter på projektet.
Mini CO2 etagehuset – DIGITAL
Partnerskab mellem Realdania By & Byg, Vilhelm Lauritzen Architects, HD Lab og MT Højgaard Danmark A/S
Mini CO2 etagehuset – DIGITAL er et digitalt samarbejdsprojekt, hvor en række fælles digitale værktøjer benyttes via en IPD (Integrated Project Delivery) samarbejdskontrakt mellem rådgiver, bygherre og (hoved)entreprenør mhp. at fremme det samlede kvalitetsniveau for projektet fra idé til drift.
Det strategiske byggepartnerskab &os
KAB, Enemærke & Petersen, Sweco Architects, Sweco, SLA, og Norconsult.
Det strategiske byggepartnerskab &os, er et samarbejde, der udvikler og udfører almene boliger med det formål at sikre bedre samarbejde i komplekse byggesager. &os har et tværfagligt fokus og fremmer samarbejde, digitalisering, arbejdsmiljø, organisering, innovation og kommunikation.
Udvikling af støjskærme ved brug af lerjord som byggemateriale
Region Hovedstaden, DTU – Technical University of Denmark, Vejdirektoratet, REMCO A/S, Holbøll A/S, ThiDencker Arkitekter
I projektet benyttes overskydende jord fra bygge- og anlægsarbejder til at producere støjskærme med lavt CO2-aftryk. Projektet realiseres i et værdikædesamarbejde gennem halvårlige sprint, hvor resultater løbende er evalueret og benyttet som grundlag for efterfølgende sprint.
Projekt Lærlingens Hus
Dansk Håndværk
Projekt Lærlingens Hus har vist, hvordan et tværfagligt samarbejde baseret på respekt, åbenhed og effektiv kommunikation kan føre til de gode resultater i byggebranchen. Projektet har resulteret i udviklingen af et samarbejdsværktøj kaldet Kort & Godt-metoden med fokus på korte, intensive arbejdssessioner.
Renoveringen og modernisering af Engelholm Allé 1 i Høje Taastrup
Bygningsstyrelsen, Sweco, Hoffmann A/S, Vilhelm Lauritzen Architects, Artelia Denmark og H+ A/S
Den strategisk rammeaftale for totalentrepriser er udviklet med baggrund i overordnet udbudsstrategi om dialog, få kontrakter og tidlig inddragelse af entreprenørydelser. Produkt og proces optimeres via gentagelser, tillidsbaseret dialog, relationsopbygning og videndeling på tværs af projekter. Engelholm Allé 1 i Høje Taastrup var det første projekt til at gå i udførelse under aftalen.
WoodHub
Bygningsstyrelsen, NCC, Artelia Denmark og C.F. Møller Architects
Kontorknudepunkt WoodHub er det største byggeri, som opføres i træ i Danmark – et eksempel på, hvordan grønne ambitioner føres ud i livet via enkle og fleksible løsninger. Brug af VDC-tilgangen har bidraget til at holde styr på alle processerne, så effektiviteten har kunne opretholdes.
Bæredygtigt og Cirkulært Byggeri
Region Hovedstaden, kommuner og en række private aktører
Region Hovedstaden har udviklet et nyt setup for både forandrings- og innovationsledelse om bæredygtige løsninger i praksis. Et fælles program, hvor en række processer tænkes anderledes, fx ift. tidlig dialog om løsninger og ift. at tænke materialer før bygninger.
Porteføljestyringsteam
Birch Ejendomme
Birch Ejendomme har etableret en proces, der nytænker samarbejdet omkring tid, planlægning, økonomi og sikkerhed på det enkelte projekt, på tværs af projekter og gennem alle lag af organisationen ved at indtænke tid og porteføljestyring fra udviklingsfasen til byggeriets afslutning.
Årets jury
Sidse Buch, Konsulent i BAT og direktør i Boligfonden Kuben
Jesper Schat-Holm, Partner og Afdelingsleder, Wissenberg
Malene Raagaard Møller, Senior Udviklingschef, NCC
Søren Wandahl, Ingeniørdocent, Ph.D, Aarhus Universitet
Morten Skaarup Jensen, Seniorprojektleder Værdibyg/Lean Construction-DK
Om Procesprisen
Procesprisen gives til en organisation, et samarbejde eller et projekt, der i særlig grad har bidraget til at udvikle samarbejde og arbejdsprocesser inden for byggeriet.
Procesprisen præmierer en sammenhæng mellem gode dialogbaserede processer, god kvalitet og en stigende produktivitet og påskønner en indsats rettet mod etableringen af et ubrudt, effektivt flow i byggeriets produktion og montage.