Boligfonden Kuben og Byggeriets Samfundsansvar lancerer Byggeriets Trivselspris den 27. februar. Prisen hylder de virksomheder og organisationer, som går forrest for at skabe en god kultur blandt medarbejderne i bygge- og anlægsbranchen.
Byggebranchen er en meningsfyldt branche, hvor din indsats kan ses, fra fundamentet er støbt, til sidste vindue er sat i. Men byggebranchen er også kendt for at være en branche, hvor machokulturen trives i bedste velgående, og minoriteter har det svært.
Derfor lancerer Boligfonden Kuben og Byggeriets Samfundsansvar nu Byggeriets Trivselspris. Prisen hylder virksomheder og organisationer i byggeriet, som har arbejdet målrettet med at skabe trivsel, et psykologisk trygt arbejdsmiljø og en inkluderende kultur på deres arbejdsplads/byggeprojekt.
- Byggeriet er nødt til at sætte fokus på medarbejdernes trivsel og skabe en mere inkluderende kultur. Hvert år forlader dygtige medarbejdere branchen, fordi de ikke har lyst til at arbejde her længere. Det skal vi gøre noget ved. Vi mister kompetente kræfter til de brancher, som kan finde ud af at behandle deres ansatte ordentligt, siger Sidse Buch direktør i Boligfonden Kuben.
Hård tone
Byggeriet er kendt for en hård tone, som er nedarvet gennem generationer. Men måske det er på tide at lægge den kontante stil på hylden og i stedet behandle hinanden med mere respekt, hvis vi skal sikre den nødvendige innovation og en bredere rekruttering til branchen:
- Byggeriet er kendt for en machokultur, hvor kærlige drillerier er en del af jargonen. Sådan har historien i branchen været i mange år. Men noget tyder på, at mange ikke synes, at tonen er særlig rar eller kærlig. Vores diversitetsrapport og konkrete undersøgelser af psykologisk sikkerhed på tre byggepladser viser, at lidt under halvdelen har det svært med sproget på byggepladsen, siger direktør i Byggeriets Samfundsansvar Christina Schultz.
Svært at indrømme fejl
Den hårde tone gør det også sværere at indrømme fejl. Det kan i sidste ende betyde, at små problemer vokser sig store, fordi de ikke bliver fikset i tide. Derfor er der meget på spil, når der er en dårlig arbejdskultur på byggepladsen:
- Byggeriet har alt at vinde og intet at tabe ved at skabe et godt psykologisk arbejdsmiljø. Med Byggeriets Trivselspris ønsker Boligfonden Kuben og Byggeriets Samfundsansvar at vise, at byggebranchen har plads til alle, og at mangfoldighed og respekt skaber innovation og trivsel til glæde for alle, slutter Sidse Buch.
Fakta om Byggeriets Trivselspris:
Byggeriets Trivselspris hylder de virksomheder og organisationer, der gør en aktiv indsats for at skabe et trygt, rummeligt og socialt sikkert arbejdsmiljø. Et arbejdsmiljø, hvor medarbejderne er en del af et stærkt fællesskab, og hvor faglighed, respekt og innovation trives side om side.
Juryens fokusområder:
Juryen vil særligt have fokus på, hvordan de indstillede virksomheder og organisationer har skabt en målrettet indsats for trivsel, psykologisk sikkerhed og samarbejde, som har været med til at forandre kultur og adfærd og skabe stærke, inkluderende arbejdspladser og byggeprojekter, hvor alle kompetencer sættes i spil.
Kriterier for udvælgelse:
Bedømmelsesudvalget prioriterer kandidater, der demonstrerer samfundsmæssig og/eller forretningsmæssig værdi og inspirerer til nytænkning bredt i branchen. Kandidater kan komme fra hele byggeriets værdikæde: bygherrer, rådgivere, entreprenører og materialeleverandører og kan også bestå af partnerskaber mellem disse.
Byggeriets Trivselspris lanceres den 27. februar på konferencen ”Psykologisk tryghed i byggeriet”, som afholdes hos IDA i samarbejde med en række organisationer fra branchen.