Ti nye iværksætter-projekter har fået Boligfonden Kubens traditionsrige spirekasselegat den 26. marts. Projekterne spænder bredt fra en kloakrørsamler over fugtbekæmpelse med AI til eksperimenter med byggeaffald og regnvand.
Boligfonden Kubens Spirekasselegat giver næring til gode idéer i byggeriet. Hvert år kan håbefulde iværksættere søge om 25.000 kroner til at realisere en idé, der fremmer innovation, bæredygtighed, digitalisering, æstetik eller godt håndværk i byggeriet. I år kom ti projekter gennem nåleøjet til det eftertragtede legat:
- Ansøgerne har vidt forskellige baggrunde og idéer til at gøre byggeriet bedre. Det er ret fantastisk at se, hvor bredt vores branche egentlig favner. Her er alt fra genbrug af byggematerialer over fugtbekæmpelse til æstetiske projekter, der arbejder med lys og skygge. Det er super inspirerende at se så mange idéer til, hvordan vi kan gøre vores branche bedre, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.
Samler kloakrørene lettere
Et af projekterne er en kloakrørsamler ved Casper L. Soelberg og Thomas Hagen. Det er en opfindelse, som gør det lettere og hurtigere at samle kloakrør og sikre, at de er tætte. Idéen er udviklet af Casper L. Soelberg, der er uddannet struktør og arbejder med samling af kloakker til daglig.
- Jeg har arbejdet med anlæg og kloak i mange år. Det er et arbejde, som kræver, at du skal være fysisk stærk og kunne tåle nogle slag og stød. Jeg tænkte, at det måtte man kunne gøre bedre. Så jeg har opfundet denne kloaksamler, som tager det fysisk hårde ud af arbejdet. Det åbner for, at flere kvinder kan komme ind i faget, som jo ellers er et ret mandsdomineret erhverv, siger den idérige struktør.
Bedre levetid og arbejdsmiljø
Kloakrørssamleren gør det lettere at skille røret ad, samle det og bruge skydemuffer. Samlingen af rørene har traditionelt set været et arbejde, hvor man skulle sparke og slå på røret for at få det til at sætte sig. Nu falder det fint i hak og holder tæt uden fysiske anstrengelser. Det er godt for både holdbarheden af rørene og arbejdsmiljøet:
- PE rør har en levetid på 50 år. Hver gang rørene får et slag, daler levetiden. Derudover kan de mange slag og spark sætte sig i lænd og ryg på medarbejderen. Forhåbentlig kan vi få opfindelsen ud på byggepladserne, så arbejdet bliver mindre hårdt. Legatet falder på et tørt sted. Jeg er lærling, så jeg har ikke masser af penge til at videreudvikle opfindelsen. Nu er der mulighed for at få de sidste detaljer på plads, siger Casper L. Soelberg
Mulighed for mere støtte
Viser kloakrørsamleren sig at være en levedygtig idé, er der mulighed for at søge Spirekasselegatet på niveau 2 og få yderligere støtte til projektet. Legatet fungerer nemlig som en trappe, hvor legatmodtagere kan søge om flere penge, når deres idé er modnet og har vist forretningspotentiale.
- Hvert år modtager fonden ansøgninger fra tidligere legatmodtagere, som har videreudviklet deres idé til et punkt, hvor de skal søge om patent, bygge en mock up eller teste deres materialer. Det bliver spændende at se, hvordan dette års legatmodtagere arbejder videre med deres idéer, slutter Sidse Buch.
Spirekasselegatet åbner for nye ansøgninger igen i efteråret 2025.
Dette års legatmodtagere er:
• Natural Wax v. Ieva Baranauskaite og Ruta Palionyte
• UldHULen v. Pia Heike Johansen, Gustav Kragh-Jacobsen og Erlend Lindstad
• Innovativ fugtmålingsmetode til bevarelse af bygningsarven v. Søren Als og Claus Holm
• Unwasted v. Anna Maria Sand Jensen
• Kloakrørsamler ø110/160 v. Casper L. Soelberg og Thomas Hagen
• Mangfoldig og socialøkonomisk tømrervirksomhed v. Frederik Harbøll Ihle
• Skyggerækker v. Anna Eglite og Rosa Lützen
• Arkitektonisk eksperimentering med genbrug af byggeaffald v. Thelma Slaatto og Cecilie Morsbøl
• Block-and-beam floor demonstrator v. Lynn Hyun Kieffer
• Regnvand som arkitektonisk element v. Anna Katrine Tan og Emma Koppel