Byggeriet er kendt for at være en konservativ branche, hvor velkendte materialer og metoder dominerer. Men vi kan ikke komme igennem med den grønne omstilling af branchen, højne produktiviteten og gøre branchen attraktiv, hvis ikke vi tager nye metoder i brug.
Derfor støtter Boligfonden Kuben det gode eksperiment, der udfordrer vanetænkningen og gør os klogere. Det behøver ikke være perfekt. Tværtimod forventer vi, at ansøgere har et problem indenfor byggeriet, som de vil udforske, afprøve og blive klogere på.
Under dette tema ønsker fonden at støtte projekter inden for byggeriet, der fx:
• Bidrager til at reducere affald og fremmer et ansvarligt forbrug.
• Er nytænkende og forbedrer udnyttelsen af ressourcer.
• Fremmer en innovativ og teknologisk udvikling.
• Understøtter optimerede processer og godt samarbejde.
Foto: Insutex
Hvert år bliver 92 millioner tons tekstiler smidt ud eller brændt. Insutex vil upcycle tekstilaffald, så det kan bruges som isolering i byggeriet. Virksomheden blev stiftet i sommeren 2023 og er i gang med at teste sit produkt i forhold til markedet. Isoleringsmaterialet skabes ved at strimle tekstilerne, tilføre forskellige komponenter og varme materialet op, så det bliver kompakt. Insutex har fået 200.000 kroner i støtte fra Boligfonden Kuben til at færdigudvikle et produktdesign og udføre de relevante brandtests, der er nødvendige for at blive godkendt som byggemateriale.
Stampet lerjord er en ældgammel teknik, hvor jorden bliver stampet så hårdt, at det kan anvendes som bærende materiale i fleretages byggerier. Materialet kan skabes lokalt med overskudsjorden fra det enkelte byggeprojekt, så der er et minimalt ressourceforbrug og lave transportomkostninger. Stampeprocessen kræver ingen forbrænding, så det udleder næsten ingen CO2 i forarbejdningen af materialet. Derudover kan materialet regulere fugt og temperatur i et rum, skabe god akustik og beskytte mod brand. Boligfonden Kuben har støttet opførslen af et mobilt anlæg med 185.000 kroner.
Boligfonden Kuben har støttet udvikling af en web-platform om forskellige træarters udseende, egenskaber og egnethed til byggetekniske formål. Formålet med platformen er at forebygge fejl i forbindelsen med anvendelsen af træ i byggeriet. Databasen skal indeholde information om træarternes egenskaber herunder styrke, holdbarhed, fugtbetingede bevægelser, vægt, form, farve og særlige opmærksomhedspunkter ved anvendelsen. Oplysningerne kan anvendes til specifikation af træarter ved såvel nybyggeri som i renoveringsopgaver. Adgangen gives via en web-baseret løsning, der frit stilles til rådighed for alle. Boligfonden Kuben har støttet projektet med 200.000 kroner.