Bygherreprisen hædrer en bygherre, som i et eller flere byggeprojekter har udvist en særdeles god og professionel bygherreindsats, som er værdig til efterfølgelse. Prisen sætter fokus på bygherrens vitale rolle og ansvar som igangsætter og ankerperson i byggeprocessen.
De indstillede kandidater bliver bedømt ud fra deres grad af nytænkning, værdiskabelse og i hvor høj grad, der er sat et bygherreaftryk på projektet. Byggeriet kan enten være et nybyggeri eller en gentænkning/ny anvendelse af eksisterende bygninger. Byggeriet skal være afsluttet inden for de sidste fem år.
Bygherreprisen uddeles i samarbejde mellem Boligfonden Kuben og Bygherreforeningen. Uddelingen af prisen sker til byggebranchens store prisfest Building Awards.
Foto: Olav de Linde
Ejendomsselskabet Olav de Linde får prisen som Årets Bygherre 2023 for deres banebrydende arbejde med genbrug og transformation af bygninger i Aarhus. Gennem årtier har de vist, hvordan bæredygtige forretningsmodeller kan føres ud i livet, skabe profit og sætte et markant præg på byens udvikling.
CPH Village vandt den prestigefyldte Bygherrepris og kan dermed kalde sig Årets Bygherre 2022. CPH Village står bag en række klimamæssigt og socialt bæredygtige studieboliger og imødekommer flere globale problemstillinger med deres nytænkende og ambitiøse forretningsmodel.
Forsyningsselskab og bygherre HOFOR vinder den prestigefyldte Bygherrepris, og kan dermed kalde sig Årets Bygherre 2021. Hovedstadens forsyningsselskab vinder for etablering af syv nye innovative vandværker. En kæmpe byggeopgave til en samlet værdi på 5 mia. kr., som sikrer forsyningen af rent vand til københavnerne i de næste mange år.
DTU vinder Bygherreprisen for en samlet campusudvikling under titlen ”Transforming DTU”. Bygherreindsatsen er løbende blevet udviklet og har været afgørende for at skabe et konkurrencedygtigt universitetsmiljø, som tiltrækker studerende, forskere og ansatte fra hele verden. Siden 2010 er der investeret mere end 6 mia. kr. i nybyggeri, infrastrukturudvikling og renoveringsprojekter. Den omfattende strategiske campusplan, som rækker frem mod 2050, integrerer samtidig bæredygtighed på bygningsniveau og bydelsniveau. Desuden har DTU imponeret juryen med sit digitale fokus.
Bygherreprisen havde i 2019 banebrydende bygherrer med fokus på det omkringliggende samfund som tema. Himmerland Boligforening løb med prisen med disse ord fra bedømmelseskomiteen: "På imponerende vis har vinderen bredt bygherrerollen ud og nærmest redefineret, hvilke kræfter og interesser, som kan spille sammen, når man igangsætter store byggeprojekter. Bl.a. til gavn for bl.a. nogle af de mest udsatte grupper i landet. Vinderen viser vejen til sund byudvikling i Danmark."
Bygherreprisen 2018 satte fokus på byggeri, som flytter grænser ved at udfordre de gængse dogmer og sætter nye standarder for anvendelse af byggeriet. Vinderen af Bygherreprisen i 2018 blev Realdania By & Byg for BLOX med følgende begrundelse fra bedømmelseskomiteen: ”Realdania By & Byg har sprængt rammerne og formået at skabe et byggeri, som binder byen sammen med havnen samtidig med, at der er skabt et nyt kulturelt mødested i København. Desuden er det lykkedes at etablere et erhvervsmæssigt knudepunkt for arkitektur, design og byggeri.”