Iværksætter vil sætte kork på byggeriets grønne dagsorden
Kork er et bæredygtigt byggemateriale, som kan bruges til facader, isolering og indervægge. Alligevel er der få projekter med naturmaterialet herhjemme. Nu vil startup-firmaet Greenday gøre det lettere at bygge miljøvenligt med moduler i kork. Det innovative projekt støttes af Boligfonden Kuben.
Kork er et fornybart naturmateriale, som optager CO2 og lagrer det. Korken består af bark fra træet korkeg, som høstes hvert niende år. Korkens sammensætning gør det ideelt til byggemateriale, forklarer Lars Louring, der har kvittet jobbet på Ingeniørhøjskolen i Aarhus for at starte Greenday:
- Kork er et blødt materiale med mange lufthuller. Derfor har det gode isolerende og akustiske egenskaber. Barken presses sammen og varmes op til 300 grader, hvor det frigiver naturlige bindemidler. Alt efter, hvor hårdt du presser barken, kan du bruge korken til både klimaskærm, isolering og indvendige vægge.
Byggemoduler skal lette montagearbejdet
Kork har været brugt omkring Middelhavslandene i mange år, men herhjemme har det været småt med projekter i det bæredygtige byggemateriale. Det vil Lars Louring lave om på. Inspireret af LEGO vil han udvikle byggemoduler i kork, der er lette at montere på byggepladsen:
- Jeg byggede mit eget hus i CLT træ og blev overrasket over, hvor besværligt det var. Der var mange forhindringer undervejs. Som kommende huskøber har du også svært ved at overskue, hvor meget dit husprojekt koster. Jeg vil skabe et byggesystem med fuld gennemskuelighed, så du kan se online, hvordan dit hus bliver bygget op, og hvad det koster, siger han.
Støtte fra Boligfonden Kuben
Før drømmen om det digitale kork-setup kan realiseres, kræver det dog en række tests af korkens egenskaber i forhold til det danske klima. Greenday har derfor fået 149.000 kroner i støtte fra Boligfonden Kuben til at få foretaget de nødvendige test. Bestyrelsesmedlem i Boligfonden Kuben Mikkel Westfall glæder sig til at følge projektet:
- Kork er et æstetisk flot materiale, som har en enestående taktilitet og patinerer flot. Det er et interessant produkt, som vi har arbejdet med i mange år. Bare tænk på korkgulvene i 70’erne, siger Mikkel Westfall og forsætter:
- Det skaber enestående læring og dynamik i samfundet, når vi afprøver nye materialer og nye måder at bygge på. Derfor støtter Boligfonden Kuben bæredygtige byggeiværksættere, så de kan udvikle deres projekter til vores fælles bedste. Der er mange barrierer, som gør det svært at bryde igennem med nye ideer. Derfor skal vi sætte mange skibe i søen, så vi får en stor variation af bæredygtige biobaserede byggematerialer. Tænk, hvis vi i fremtiden havde biobaserede alternativer på hylderne til alle traditionelle byggematerialer. Det ville virkelig rykke noget, slutter han.