Tekstilkunstner vil skabe smukke lysende betonfacader

Kunstner Anna Rosa Hiort-Lorenzen vil forvandle vores byrum med fosforescerende lys. Mørke parker og dunkle facader skal lyses op, når det bliver mørkt. Den lysende kunstner har fået støtte fra Boligfonden Kuben til sine eksperimenter.

 Anna Rosa til hjemmeside

Anna Rosa Hiort-Lorenzen har været fascineret af samspillet mellem lys og mørke, siden hun besøgte Nordisland i de mørke vintermåneder tilbage i 2012. Hun opdagede, at Nordlyset og den lysende stjernehimmel gav et magisk samspil mellem lys og mørke. Mødet med de mørke polarnætter inspirerede hende til at eksperimentere med fosforescerende lys på tekstiler. I dag er eksperimenterne gået fra tekstil til beton takket være støtte fra Boligfonden Kuben.

  • Min idé er at skabe stier i byrummet, hvor lysende fliser og trædesten i mørket skaber magiske stiforløb ind i mørket. Mange byer har overbelyste byrum, mens andre områder henlægger i mørke. Jeg ønsker at bevare det magiske ved mørket og samtidig skabe smukke lysende oplevelser, siger Anna Rosa Hiort-Lorenzen.

Støtte fra Boligfonden Kuben i flere omgange

Anna Rosa poetiske stier har allerede vakt opsigt i Horsens, hvor mange borgere lagde vejen forbi Vitus Bering Park i vinter for at opleve de sælsomme stier. I begyndelsen havde Anna Rosa en idé om, at det fosforescerende lys kunne erstatte kunstig belysning. Men eksperimenterne i Horsens viste, at lyset fungerede bedst på meget mørke steder og ikke kunne erstatte gadebelysning som sådan. Derfor fik hun idéen til at arbejde videre med lys på facader af fiberbeton. Hun søgte Boligfonden Kuben om støtte til at videreudvikle sit projekt og fik støtte til at starte samarbejde med en betonproducent.

  • Vi er meget fascinerede af Anna Rosas arbejde. I vores Spirekasseprogram har vi mulighed for at give flere legater til dem, der virkelig skiller sig ud. Og det gjorde Anna Rosa. Derfor har vi valgt at støtte hendes arbejde med et Spirekasselegat på niveau 2, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.

Anna Rosa projekt til hjemmeside

Eksperimenter på fabrikken

Efter tilsagnet fra Boligfonden Kuben tog Anna Rosa fat i virksomheden BB Beton, som producerer facader i fiberbeton. Virksomheden ville gerne være med til at realisere Anna Rosas idé. Samarbejdet har nu varet nogle måneder, og de første prototyper er støbt.

  • Vi eksperimenterer med farver og lysstyrke. Jeg vil gerne have, at det står helt lysende klart så længe som muligt. Når vi har fundet den rette arbejdsmetode, håber jeg, at vi kan skabe mange forskellige typer fliser og facader. Det kunne også være særlige custom made løsninger til det enkelte sted, siger Anna Rosa, der tidligere på året også fik et arbejdslegat fra Statens Kunstfond til at forsætte arbejdet med betonen: - Det betyder utrolig meget for mig, at jeg har fået støtte og opbakning fra Boligfonden Kuben og Statens Kunstfond til mit projekt. Uden deres støtte var projektet ikke blevet til noget, siger Anna Rosa Hiort-Lorenzen.

Lysende sti i Ringkjøbing

Udover eksperimenterne med BB Fiberbeton er Anna Rosa også engageret i et projekt med Ringkøbing Kommune. Her er det meningen, at hun skal skabe en lysende sti, der forbinder museet Naturkraft med Ringkøbing By.

  • Jeg synes, det er spændende at eksperimentere med alternative former for lysdesign. Vores lys behøver ikke at være kedeligt og sterilt. Tværtimod kan vi skabe mange forskellige oplevelser i byrummet, hvis vi tør være kreative og prøve nye ideer af, slutter Anna Rosa Hiort-Lorenzen.

Teknikken bag

Anna Rosa designer støbeformene til fliser og facader med motiver hentet fra naturen. Først indsamler hun blade i naturen, så tager hun et aftryk af bladene i ler. Herefter tager hun en afstøbning af leret i gips, som hun bruger til at skabe en latex afstøbning. Når latexformen er klar, hælder Anna Rosa fosforescerende pigment, sand eller sten i formen, dernæst tilsættes betonen. Resultatet er beton med et fosforescerende plantetryk.

Sådan fungerer fosforescerende lys

I naturen findes fosforescerende stoffer, som lyser op, når de er blevet eksponeret for lys. Stoffet optager lyset og afgiver det igen efter en vis periode. Man kan derfor skabe mønstre med det fosforescerende stof, som står frem i mørket.

Sociale medier

Boligfonden Kuben er på Instagram og LinkedIn.

 

Følg os på Instagram her.

Følg os på LinkedIn her

Pressekontakt

Hvis du har brug for mere eller spørgsmål til nyhederne, er du velkommen til at kontakte seniorrådgiver Marie Leth Rasmussen.

 

 

Email: marie@enestaaendepr.dk

Tlf.: 3045 0545