Kunstner Anna Rosa Hiort-Lorenzen vil forvandle vores byrum med fosforescerende lys. Mørke parker og dunkle facader skal lyses op, når det bliver mørkt. Den lysende kunstner har fået støtte fra Boligfonden Kuben til sine eksperimenter.
Anna Rosa Hiort-Lorenzen har været fascineret af samspillet mellem lys og mørke, siden hun besøgte Nordisland i de mørke vintermåneder tilbage i 2012. Hun opdagede, at Nordlyset og den lysende stjernehimmel gav et magisk samspil mellem lys og mørke. Mødet med de mørke polarnætter inspirerede hende til at eksperimentere med fosforescerende lys på tekstiler. I dag er eksperimenterne gået fra tekstil til beton takket være støtte fra Boligfonden Kuben.
Støtte fra Boligfonden Kuben i flere omgange
Anna Rosa poetiske stier har allerede vakt opsigt i Horsens, hvor mange borgere lagde vejen forbi Vitus Bering Park i vinter for at opleve de sælsomme stier. I begyndelsen havde Anna Rosa en idé om, at det fosforescerende lys kunne erstatte kunstig belysning. Men eksperimenterne i Horsens viste, at lyset fungerede bedst på meget mørke steder og ikke kunne erstatte gadebelysning som sådan. Derfor fik hun idéen til at arbejde videre med lys på facader af fiberbeton. Hun søgte Boligfonden Kuben om støtte til at videreudvikle sit projekt og fik støtte til at starte samarbejde med en betonproducent.
Eksperimenter på fabrikken
Efter tilsagnet fra Boligfonden Kuben tog Anna Rosa fat i virksomheden BB Beton, som producerer facader i fiberbeton. Virksomheden ville gerne være med til at realisere Anna Rosas idé. Samarbejdet har nu varet nogle måneder, og de første prototyper er støbt.
Lysende sti i Ringkjøbing
Udover eksperimenterne med BB Fiberbeton er Anna Rosa også engageret i et projekt med Ringkøbing Kommune. Her er det meningen, at hun skal skabe en lysende sti, der forbinder museet Naturkraft med Ringkøbing By.
Teknikken bag
Anna Rosa designer støbeformene til fliser og facader med motiver hentet fra naturen. Først indsamler hun blade i naturen, så tager hun et aftryk af bladene i ler. Herefter tager hun en afstøbning af leret i gips, som hun bruger til at skabe en latex afstøbning. Når latexformen er klar, hælder Anna Rosa fosforescerende pigment, sand eller sten i formen, dernæst tilsættes betonen. Resultatet er beton med et fosforescerende plantetryk.
Sådan fungerer fosforescerende lys
I naturen findes fosforescerende stoffer, som lyser op, når de er blevet eksponeret for lys. Stoffet optager lyset og afgiver det igen efter en vis periode. Man kan derfor skabe mønstre med det fosforescerende stof, som står frem i mørket.