Nyt techfirma giver en hånd til gammelt byggemateriale
Firmaet Woodsense har lanceret en sensor, der overvåger fugtigheden i træbyggeri. De fik Boligfonden Kubens Spirekasselegat sidste år og har siden taget byggebranchen med storm.

Det er gået stærkt for Woodsense det sidste år. Siden stifter Jeppe Rasmussen fik Spirekasselegatet er virksomheden vokset til 8 fuldtidsansatte. Mere end 300 sensorer er solgt til Danmark, Sverige og Norge, og efterspørgslen vokser.
- Vores løsning er meget enkel. Det er en sensor, du kan sætte på et stykke træ. Sensoren måler fugtigheden inde i træet, temperaturen rundt om træet og luftfugtigheden i rummet. Dataene sendes trådløst til en platform, der analyserer de data, der kommer ind og sender en alarm, når der sket en skade, en lækage eller en opfugtning, siger Jeppe Rasmussen.
Sikrer sundt byggeri
Jeppe Rasmussen er med egne ord en technørd optimist, som har valgt at kaste sin kærlighed på det byggede miljø. Han fik idéen til sensoren efter et møde med en Facility Management ekspert, som efterlyste et værktøj til at identificere fugtskader, inden problemet voksede sig stort.
- Vi gik i gang med at fremstille de første prototyper i 2019. I dag kører vi med den tredje version, som vi har produceret godt 700 af. Når du har købt sensoren, tegner du et abonnement og køber adgang til softwaren. Du kan så hele tiden trække rapporter og få et overblik over bygningens helbred, siger Jeppe Rasmussen.

Hjælper grøn omstilling
Sensoren kan bruges til at overvåge gamle slotte og herregårde med meget træ i konstruktionerne. Men den kan faktisk også hjælpe med at få mere træ ind i det moderne byggeri. Det er en af grundene til, at opfindelsen fik Spirekasselegatet:
- Træ er et fornybart materiale, som optager CO2. Derfor skal vi blive bedre til at bruge træ i konstruktionerne, men mange bygherrer er nervøse for at bruge træ på grund af risikoen for fugtskader. Her kan sensoren holde styr på træets tilstand og fange eventuelle afvigelser, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.
Udover Spirekasselegatet har Woodsense fået støtte fra Innobooster og private investorer. De er også blevet koblet sammen med COWI gennem acceleratorprogrammet Urban Tech.
- Det er virkelig spændende at få COWI som samarbejdspartner. De ejer Arkitema, som har fokus på at bygge i træ, så vi har mulighed for at arbejde tæt sammen på flere projekter. I Danmark har vi i mange år haft fokus på energieffektiviseringer, men vi skal også blive bedre til at bygge med bæredygtige materialer og passe på vores bygninger, når de står der, siger Jeppe Rasmussen.
Succes kræver tålmodighed
Byggebranchen er kendt for at være en konservativ branche. Alligevel har Jeppe Rasmussen formået at bryde igennem med sin opfindelse. Hans råd til andre iværksættere indenfor branchen er at fylde kalenderen med aftaler og være tålmodig:
- Du skal ikke holde dig tilbage. Du skal møde alverdens eksperter på området og høre, hvad de har at sige. Kun hvis du tester din idé på virkeligheden, ved du, om den holder vand. Det tager lang tid, og det kan godt være, at du må droppe din idé til sidst. Men så har du prøvet at forfølge en drøm og lært noget af det, slutter Jeppe Rasmussen.