Dansk Håndværk og Boligfonden Kuben sætter samarbejde på skoleskemaet

Byggebranchen skal blive bedre til at arbejde sammen for bundlinjens, miljøets og arbejdsglædens skyld. Derfor har Dansk Håndværk med støtte fra Boligfonden Kuben udviklet undervisningsmaterialet Kort & Godt, der skal lære lærlingene at samarbejde på tværs af fag, så de kan skabe en ny kultur.

på byggepladserne.Kort og godt

12 mia. kroner hvert eneste år. Så meget bruger den danske byggebranche på at lave nyt arbejde om. Ikke på at renovere, restaurere eller forbedre. Ene og alene på at rette på fejl og mangler. Det svarer til godt to supersygehuse årligt, som bliver hældt ned i et stort sort hul.

En del af problemet skyldes dårligt samarbejde ude på byggepladserne. Derfor har Dansk Håndværk taget initiativ til et nyt undervisningsmateriale, der skal lære lærlingene at arbejde sammen på tværs af fag. Undervisningsmaterialet er udviklet med afsæt i erfaringerne fra Lærlingenes Hus på Bornholm, metoderne fra lean construction og sparring med medlemsvirksomhederne. Projektet er støttet af Boligfonden Kuben.

  • Det handler om at få gode vaner ind så tidligt i karrieren som muligt. Hvis lærlingene på tværs af fag fra første færd lærer at arbejde sammen, kan vi mindske en del af det store ressourcespild, vi har i byggeriet og fremme en bedre samarbejdskultur, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.

Samarbejde og bedre tid

Lærlingene skal lære at se deres arbejde i en større sammenhæng og forstå snitfladerne mellem de forskellige fag. Men også at stoppe op og reflektere over deres arbejde, før de går i gang med en ny opgave, og efter de har afsluttet arbejdet. Det er der nemlig alt for lidt tid til i dag, og så opstår problemerne, forklarer udviklingskonsulent i Dansk Håndværk Mads Okking:

  • Svende og lærlinge skal bruge mere tid på at sætte sig ind i opgaverne. Alt for ofte klør de bare på, fordi der er travlt, og de skal holde akkorden. Og så opstår problemerne. Det gipsloft du lige har sat op, skulle i virkeligheden have været et akustikloft. Så skal du pille det ned, smide det ud, købe et akustikloft og sætte det op. Der er rigtig mange af den slags sager, hvor ting skal laves om lige efter, fordi der er ikke brugt nok tid på at sætte sig ind i opgaven.

Lærlinge skal skabe forandringen

Byggebranchen er traditionelt set meget hierarkisk opbygget. Viden kommer oppefra og triller ned gennem systemet. Men tiden er løbet fra den klassiske model, mener Mads Okking, der ser lærlingene som mulige forandringsagenter ude i virksomhederne:

  • Vi kan lære rigtig meget fra de unge. De har drive og lyst til at ændre samfundet. Vi skal gøre det attraktivt for dem at søge ind til byggeriet og skabe de forandringer, vi har brug for. Byggebranchen står overfor den største disruption nogensinde med den grønne omstilling. Vi skal finde nye måder at bygge på, så vi bliver mere effektive, får mindre spild og meget mere arbejdsglæde. De unge kan hjælpe os med den omstilling, slutter han.

Undervisningsmaterialet Kort & Godt testes på Aalborg TECH i efteråret 2022. Derefter skal det bredes ud til landets erhvervsskoler. Undervisningsmaterialet er tilpasset undervisningsbekendtgørelserne, så det let kan indgå i den eksisterende undervisning. 

 

Sociale medier

Boligfonden Kuben er på Instagram og LinkedIn.

 

Følg os på Instagram her.

Følg os på LinkedIn her

Pressekontakt

Hvis du har brug for mere eller spørgsmål til nyhederne, er du velkommen til at kontakte seniorrådgiver Marie Leth Rasmussen.

 

 

Email: marie@enestaaendepr.dk

Tlf.: 3045 0545