Byggebranchen skal blive bedre til at arbejde sammen for bundlinjens, miljøets og arbejdsglædens skyld. Derfor har Dansk Håndværk med støtte fra Boligfonden Kuben udviklet undervisningsmaterialet Kort & Godt, der skal lære lærlingene at samarbejde på tværs af fag, så de kan skabe en ny kultur.
på byggepladserne.
12 mia. kroner hvert eneste år. Så meget bruger den danske byggebranche på at lave nyt arbejde om. Ikke på at renovere, restaurere eller forbedre. Ene og alene på at rette på fejl og mangler. Det svarer til godt to supersygehuse årligt, som bliver hældt ned i et stort sort hul.
En del af problemet skyldes dårligt samarbejde ude på byggepladserne. Derfor har Dansk Håndværk taget initiativ til et nyt undervisningsmateriale, der skal lære lærlingene at arbejde sammen på tværs af fag. Undervisningsmaterialet er udviklet med afsæt i erfaringerne fra Lærlingenes Hus på Bornholm, metoderne fra lean construction og sparring med medlemsvirksomhederne. Projektet er støttet af Boligfonden Kuben.
Samarbejde og bedre tid
Lærlingene skal lære at se deres arbejde i en større sammenhæng og forstå snitfladerne mellem de forskellige fag. Men også at stoppe op og reflektere over deres arbejde, før de går i gang med en ny opgave, og efter de har afsluttet arbejdet. Det er der nemlig alt for lidt tid til i dag, og så opstår problemerne, forklarer udviklingskonsulent i Dansk Håndværk Mads Okking:
Lærlinge skal skabe forandringen
Byggebranchen er traditionelt set meget hierarkisk opbygget. Viden kommer oppefra og triller ned gennem systemet. Men tiden er løbet fra den klassiske model, mener Mads Okking, der ser lærlingene som mulige forandringsagenter ude i virksomhederne:
Undervisningsmaterialet Kort & Godt testes på Aalborg TECH i efteråret 2022. Derefter skal det bredes ud til landets erhvervsskoler. Undervisningsmaterialet er tilpasset undervisningsbekendtgørelserne, så det let kan indgå i den eksisterende undervisning.