De gode ideer spirer i Boligfonden Kubens spirekasse

Mandag den 22. maj kunne Boligfonden Kuben belønne en ny generation af håbefulde iværksættere med spirekasselegatet. Legatet gik i år til otte projekter med hvert sit bud på, hvordan vi forbruger færre ressourcer, bygger mere effektivt og bæredygtigt.

 Spirekasse 2023 hjemmeside

Dette års spirekassemodtagere sammen med Boligfonden Kubens bestyrelse. Foto: Kontraframe

I år er det ti år siden Boligfonden Kuben stiftede Spirekasselegatet for at fremme iværksætteriet i byggeriet. Legatet er på 25.000 kroner og uddeles til iværksættere, der har en god idé til at gøre byggeriet mere produktivt, bæredygtigt eller fremmer det gode håndværk generelt. Mandag den 22. maj kunne fonden løfte sløret for årets vinderprojekter, der spænder bredt fra løsninger til at måle elforbruget på byggepladser til biobaserede byggematerialer og nye metoder til at aflede regnvand.

- Det er tydeligt at se, at den unge generation gør sig mange gode tanker om, hvordan vi kan mindske ressourceforbruget i byggeriet. Nogle har en digital tilgang til problemet, mens andre kigger på materialesiden for at se, om vi kan bruge færre ressourcer, når vi bygger. Det er skønt at se den store idérigdom, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.

Grøn regnvandsløsning
Et af projekterne er Urban Tree, som opsamler regnvand og begrønner byrummet samtidig. Løsningen består af moduler i hybrid beton med 80% industrielle restprodukter, som stables ovenpå hinanden og begrønnes med planter. Øverst er en krone, som opsamler regnvandet og bruger det til at vande planterne i konstruktionen, så der er minimal drift.

- Vores løsning bidrager positivt til begrønning og biodiversitet i byerne. Det smarte ved Urban Tree er, at det er en fleksibel, selvvandende løsning, der kan placeres direkte ovenpå eksisterende belægninger og ikke kræver nedgravning som andre bytræer eller plantebede, siger Sophie Krog Agergaard.

Måling af elforbruget på byggepladsen
Et andet spændende projekt vil mindske elforbruget ude på byggepladserne, som står for 13-18% af klimabelastningen på et byggeri. To ingeniører har målt el-forbruget på 60 byggepladser. Dataene er blevet brugt til at skabe et dashboard, der visualiserer strømforbruget og gør det muligt at sætte ind overfor overflødigt forbrug.

- Vores målinger viser, at 60% af strømmen bruges udenfor normal åbningstid, og 83% af alt strømforbrug ligger i basisforbruget. Vores løsning trækker data automatisk fra forsyningen og bryder forbruget ned i timer, så virksomhederne kan se, hvor de kan spare på strømmen. Vi er utrolige glade for støtten fra Boligfonden Kuben, så vi kan komme endnu længere ud i branchen med vores idé, siger Joachim Skovbogaard, der har udviklet løsningen sammen med Pernille Krieger.

Spirekasselegatet åbner for nye ansøgninger til efteråret. Indtil da er det muligt at søge fonden om støtte indenfor en række forskellige temaer. Næste ansøgningsfrist er den 22. august. Se mere på www.boligfondenkuben.dk

 

Liste over legatmodtagere:

• Catapult Projects
Frederik Gade Lind, stifter af Catapult Projects og bygningskonstruktør stud.

• Biobaserede, genanvendte og genanvendelige materialer i landskabsarkitekturen
Trine Lybech, indehaver af ’Lybech landskab’

• URBAN TREE
Sophie Krogh Agergaard, miljøingeniør hos virksomheden CWare

• Empowering painters with the press of a button’
Tijmen Spiertz, CEO hos virksomheden ROICO Solutions ApS

• Fjernlogning og styring med sensorer i forbindelse med bygningsskader
Kurt Susgaard Nielsen

• Arkitektonisk Shellcrete
Kathryn Larsen, indehaver af Studio Kathryn Larsen

• Forstå byggepladsens elforbrug
• Joachim Skovbogaard og Pernille Krieger

• Ornamentering
Katja Meyer, arkitekt hos Katja Meyer Arkitektur og Hanna Talje Arkitektur

Sociale medier

Boligfonden Kuben er på Instagram og LinkedIn.

 

Følg os på Instagram her.

Følg os på LinkedIn her

Pressekontakt

Hvis du har brug for mere eller spørgsmål til nyhederne, er du velkommen til at kontakte seniorrådgiver Marie Leth Rasmussen.

 

 

Email: marie@enestaaendepr.dk

Tlf.: 3045 0545