Spirekassen sår fremtidens innovation i byggeriet

Onsdag den 6. marts blev Boligfonden Kubens traditionsrige spirekasselegat uddelt til fem nye spirer. Projekterne tæller blandt andet en innovativ emballage til byggepladsen, en metode til at teste utætheder i råhuset og en løsning til forurenet jord.

Boligfonden Kubens spirekassemodtagere 2024

Spirekassen hylder eksperimentet i byggeriet. Alle med en god idé til at gøre byggeriet bedre kan hvert år søge om 25.000 kroner fra Boligfonden Kuben til teste deres idéer i praksis. Onsdag den 6. marts fik fem nye håbefulde iværksættere legatet:

- Byggebranchen har brug for at udforske nye materialer, arbejdsmetoder og digitale værktøjer for at udvikle sig i en mere bæredygtig retning. Spirekasselegatet er en håndsrækning til alle dem, der har god idé til at gøre byggeriet bedre, elsker eksperimenter og tør tænke nye tanker, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.

Store mængder affald fra fragt
En af legatmodtagerne er EVEWAVE stiftet af arkitekter og strategisk designere Kathrine Hagemann Snabe og Antonella Ingrid Emilsson. Firmaet vil gøre op med pallesystemet, der hver dag triller materialer ind på byggepladsen. Den gængse palle kommer nemlig med en indpakning på mellem 12 m2 og 22 m2 plast.

- En tredjedel af al affald på byggepladsen i volumen stammer fra pakningen af materialerne. Det er enorme mængder affald, som ene og alene er knyttet til at flytte materialer fra et sted til et andet, siger Kathrine Hagemann Snabe.

Emballagen er overset i debatten om byggeriets affald. Det skyldes, at plast ikke vejer så meget som beton, stål og mursten, mener Kathrine Hagemann Snabe:

- Affald bliver opgjort i vægt fremfor fylde. Derfor bliver problemets omfang ikke afspejlet i dataene fra byggepladserne. Ser vi i stedet på kvadratmeterne, er tallene voldsommere. Og så skal man jo tænke på, at flere af materialerne er blevet pakket to gange på tværs af værdikæden. Første gang ved ankomsten til trælasten og anden gang, når de pakkes til den enkelte byggeplads.

Send pallerne på pension
EVEWAVE er derfor ved at udvikle et nyt system, der minimerer affaldet og optimerer fragten:

- Vi er i gang med at udvikle vores prototype der er produceret af genbrugsmaterialer, der erstatter de traditionelle paller og fjerner behovet for engangs plast emballage. Håbet er, at vi kan inspirere byggeriet og andre brancher til at sende pallerne på pension, slutter Kathrine Hagemann Snabe.

Spirekasselegatet åbner for nye ansøgninger igen i efteråret 2024.
Dette års legatmodtagere er:
EVEWAVE stiftet af Kathrine Hagemann Snabe og Antonella Ingrid Emilsson
Jorden er giftig ved arkitekt Christina Ahm og Cecilie Esper
Leakhunter ved maskiningeniør Anders Rosten og Lars Due
Maskinmarkedet.com ved Mads Thostrup, Magnus Mailand og Marta
Fremtidens træhjem ved Simone Bjørndal

Derudover var Paint’r til stede ved prisuddelingen og delte ud af deres erfaringer med at gå fra eksperiment til forretningsidé. Paint’r fik Spirekasselegatet i 2021 og har fået støtte fra fonden i flere omgange.

Sociale medier

Boligfonden Kuben er på Instagram og LinkedIn.

 

Følg os på Instagram her.

Følg os på LinkedIn her

Pressekontakt

Hvis du har brug for mere eller spørgsmål til nyhederne, er du velkommen til at kontakte seniorrådgiver Marie Leth Rasmussen.

 

 

Email: marie@enestaaendepr.dk

Tlf.: 3045 0545