Dansk iværksætter vil revolutionere asfaltindustrien ved at erstatte bindemidlet bitumen med fermenterede svampe. Projektet har potentiale til at blive en global bestseller og er støttet af Boligfonden Kuben.
Asfalt binder byer, mennesker og varer sammen. Hvert eneste år bliver der anlagt titusindvis af kilometer ny vej rundt omkring i verden, svarende til ekstra 16 mio. kilometer vej frem mod 2050.
Asfalt består af 95% sten og af 5% bindemidlet bitumen. Bitumen er et restprodukt fra olieindustrien, som kræver store mængder petroleumsolie og kun kan binde asfalten sammen med helt tørre sten. Derfor skal stenene i asfalten typisk varmes op til 200 grader, før bitumen tilsættes. Bitumen er derfor et problematisk bindemiddel, som gør det svært for asfaltindustrien at nå målet om klimaneutralitet i 2050. Men takket være startup-virksomheden Visibuilt kan der være godt nyt på vej til branchen. Visibuilt har nemlig opfundet et biobaseret bindemiddel, som nedsætter CO2 udledningen markant.
Kæmpe potentiale lokalt og globalt
Mycelium er det rodlignende net af svampe, som forbinder jordens partikler. Ideen er at fermentere svampene og dermed skabe et sammenhængende elastisk materiale uden brugen af kemikalier, fossil olie eller høje temperaturer. Det nye produkt er afprøvet i laboratoriet i samarbejde med Munck Asfalt.
Fra nul til ti medarbejdere på under to år
Line Kloster Pedersen har tidligere arbejdet med svampe indenfor fødevareindustrien og fik ideen til at prøve svampene af i bygge- og anlægsindustrien på en løbetur. Det blev omsat til en virksomhed et halvt år efter, i januar 2023. Nu halvandet år senere har hun allerede ni ansatte og fået støtte fra adskillige udviklingsprogrammer og fonde, herunder Boligfonden Kuben.
Visibuilt har søgt om patent. Næste skridt er at teste produktet på legepladser og cykelstier, hvor der ikke er så meget belastning. Der er allerede flere kommuner, som har meldt sig som interesserede. I 2028 er det planen, at den første fabrik skal stå klar, så materialet kan blive rullet ud på en større skala: