Svampe kan gøre vores veje meget grønnere

Dansk iværksætter vil revolutionere asfaltindustrien ved at erstatte bindemidlet bitumen med fermenterede svampe. Projektet har potentiale til at blive en global bestseller og er støttet af Boligfonden Kuben.

 Visibuilt

Asfalt binder byer, mennesker og varer sammen. Hvert eneste år bliver der anlagt titusindvis af kilometer ny vej rundt omkring i verden, svarende til ekstra 16 mio. kilometer vej frem mod 2050.

Asfalt består af 95% sten og af 5% bindemidlet bitumen. Bitumen er et restprodukt fra olieindustrien, som kræver store mængder petroleumsolie og kun kan binde asfalten sammen med helt tørre sten. Derfor skal stenene i asfalten typisk varmes op til 200 grader, før bitumen tilsættes. Bitumen er derfor et problematisk bindemiddel, som gør det svært for asfaltindustrien at nå målet om klimaneutralitet i 2050. Men takket være startup-virksomheden Visibuilt kan der være godt nyt på vej til branchen. Visibuilt har nemlig opfundet et biobaseret bindemiddel, som nedsætter CO2 udledningen markant.

  • Asfalt er ikke et dårligt produkt. Det har en masse gode egenskaber, men udfordringen er materialets bæredygtighed og holdbarhed. Derfor arbejder vi på et biobaseret bindemiddel baseret på mycelium, siger direktør og stifter af Visibuilt Line Kloster Pedersen.

Kæmpe potentiale lokalt og globalt

Mycelium er det rodlignende net af svampe, som forbinder jordens partikler. Ideen er at fermentere svampene og dermed skabe et sammenhængende elastisk materiale uden brugen af kemikalier, fossil olie eller høje temperaturer. Det nye produkt er afprøvet i laboratoriet i samarbejde med Munck Asfalt.

  • Da jeg præsenterede ideen for Munck Asfalt, fik de nærmest lys i øjnene. De leder med lys og lygte efter en erstatning til bitumen. Vores projekt har et kæmpe potentiale, da alt asfalt produceres på den samme måde verden over. Derfor har vi også et globalt sigte med vores bindemiddel, siger Line Kloster Pedersen og understreger, at hun ikke skal producere asfalt, blot tilbyde industrien et nyt og bedre biobaseret bindemiddel.

Fra nul til ti medarbejdere på under to år

Line Kloster Pedersen har tidligere arbejdet med svampe indenfor fødevareindustrien og fik ideen til at prøve svampene af i bygge- og anlægsindustrien på en løbetur. Det blev omsat til en virksomhed et halvt år efter, i januar 2023. Nu halvandet år senere har hun allerede ni ansatte og fået støtte fra adskillige udviklingsprogrammer og fonde, herunder Boligfonden Kuben.

  • Jeg er virkelig imponeret over, at det er lykkedes Line at bygge så stor en organisation op på så kort tid og i så ung en alder. Det er lykkedes hende at komme ind udefra og sparke døren ind til en branche, som er kendt for at være meget konservativ. Det viser styrken i hendes idé. Vi glæder os til at følge hende de næste mange år, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.

Visibuilt har søgt om patent. Næste skridt er at teste produktet på legepladser og cykelstier, hvor der ikke er så meget belastning. Der er allerede flere kommuner, som har meldt sig som interesserede. I 2028 er det planen, at den første fabrik skal stå klar, så materialet kan blive rullet ud på en større skala:

  • Vi starter i det små, men vi har store ambitioner. Vores mål er at få udbredt vores produkt globalt, særligt i Asien og udviklingslandene, hvor der bliver anlagt mange veje. Det vil være helt fantastisk, hvis vi kunne skabe en mere grøn måde at forbinde verdens mennesker på, slutter Line Kloster Pedersen.

Sociale medier

Boligfonden Kuben er på Instagram og LinkedIn.

 

Følg os på Instagram her.

Følg os på LinkedIn her

Pressekontakt

Hvis du har brug for mere eller spørgsmål til nyhederne, er du velkommen til at kontakte seniorrådgiver Marie Leth Rasmussen.

 

 

Email: marie@enestaaendepr.dk

Tlf.: 3045 0545