Tegnestuen Årstiderne Arkitekter var fyldt til bristepunktet, da Boligfonden Kuben onsdag den 29. marts 2017 overrakte årets Spirekassen til ti forventningsfulde unge byggetalenter. De unge iværksættere håber nu, at de kan tage skridtet videre mod at realisere deres projekter.
De ti glade modtagere af årets Spirekassen sammen med bestyrelsen for Boligfonden Kuben hos Årstiderne Arkitekter / Foto: Kontraframe.
Stemningen var høj og smilende brede, da ti talentfulde unge byggerispirer onsdag den 29. marts 2017 fik overrakt dette års Spirekassen på 25.000 kroner til hvert projekt. Bag prisen står Boligfonden Kuben, der ønsker at give en håndsrækning til unge iværksættere, så de kan komme videre med deres idéer til projekter inden for arkitektur, boligudvikling eller byggeri. Og det summede da også af innovative tanker hos Årstiderne Arkitekter, da de unge fremlagde deres idéer for de mange fremmødte. Blandt andet en ny metode til restaurering af bygninger og kulturarvsmonumenter ved brug af elektroafsaltning. Eller et eksperimenterende lysprojekt på Nørrebro Station, der skal fremhæve bygningens arkitektoniske kvaliteter.
- Det er meget inspirerende at møde så mange unge mennesker, der er så passionerede. Én af vores fornemmeste opgaver er at yde risikovillig støtte til unge iværksættere, der sidder med gode idéer til projekter, men mangler et skub til at fører dem ud i livet. Det lover rigtig godt for projekterne, når man mærker, at de unge virkelig brænder for deres idéer og ser mulighederne i at fortsætte med at udvikle dem, siger Henrik Mielke, administrerende direktør hos Enemærke og Petersen og medlem af bestyrelsen for Boligfonden Kuben.
Spirekassen fungerer som en tretrinsraket. Hvis projektet viser sig at være levedygtigt, har ansøgeren mulighed for at søge støtte i flere omgange. Men i første omgang handler det om at give de unge et lille puf i den rigtige retning, uden at de behøver at sidde med idéen til et færdigudviklet millionprojekt.
- Der er et kæmpe stort potentiale i de tidlige idéfaser. Desværre er det et meget overset område, og det er særdeles svært at søge støtte fra de store vækstfonde, hvis man ikke har opbygget en fyldestgørende businesscase på sit projekt. Derfor er det vigtigt at være risikovillig. Det er ikke et stort beløb, vi giver, men det kan alligevel motivere dem, der sidder med idéen til at brygge videre på den og lade den udvikle sig. Vores håb er, at vi kan skubbe nogle af de gode idéer frem til et stadie, hvor de får mulighed for at søge de større puljer inden for vækst og innovation, forklarer Henrik Mielke.
Det er meget forskelligt, hvordan de unge iværksættere bruger deres bevillinger. Nogle bruger dem til at fortsætte med at videreudvikle deres idéer eller søge patenter. Andre til at forfine deres designs eller lave prototyper.
- Vi ved godt, at det langt fra er alle projekter, der bliver til noget. Men hvis det lykkes bare for nogle få, har vi givet plads til nytænkning i branchen og hjulpet nogle projekter på vej, som måske ellers aldrig ville have fået chancen for at vokse sig store, slutter Henrik Mielke.