Ung civilingeniør vil optimere byggeriet med kunstig intelligens

Hvordan anvender man kunstig intelligens inden for byggebranchen? Det spørgsmål kan civilingeniør Lasse Rahbek svare på. Han har brugt teknologien til at udvikle et program, der optimerer gitterkonstruktioner i byggeriet. Sidste år vandt han iværksætterprisen Spirekassen, der gav ham mulighed for at videreudvikle projektet.

Billede 2 400

Illustrationseksempel på tilfældig basisform, som Lasse Rahbeks program kan skabe. Programmet kan også anvendes på former, der er designet af mennesker.

Idéen om at lave et program baseret på kunstig intelligens startede på et mere beskedent plan, da Lasse Rahbek sammen med en studiekammerat skrev speciale om optimering af gitterskaller. Siden begyndte den unge civilingeniør at videreudvikle projektet. Hvor programmet før havde begrænsede muligheder, arbejder Lasse Rahbek nu på at gøre det mere omfattende, så det kan anvendes på alle gitterkonstruktioner. Det havde ikke været muligt uden iværksætterprisen Spirekassen fra Boligfonden Kuben, der støtter unge iværksættere inden for byggeriet.

- Det gav mig mulighed for at arbejde videre med noget af det, jeg brænder for. Med midlerne fra Spirekassen fik jeg adgang til de redskaber, jeg havde brug for til at udvikle programmet. Hvis det ikke var for Boligfonden Kuben var det nok bare blevet ved idéen, lyder det fra Lasse Rahbek.

Hjælp til at realisere drømmen
I 2016 blev han uddannet civilingeniør i byggeri fra Aarhus Universitet. Herefter kunne han med hjælp fra Spirekasse-legatet købe de nødvendige licenser, der skulle bruges til at videreudvikle programmet. Nu er det endelig lykkedes den unge civilingeniør at skabe et program, der ved brug af genetisk algoritme beregner den mest optimale løsning til gitterkonstruktioner. Dem kender vi eksempelvis fra elefanthusets glaskupler i Københavns Zoo.

Selvom programmet stadig er på forskningsstadiet, glæder Lasse Rahbek sig til at se det blive brugt i praksis – forhåbentligt allerede i starten af det nye år. Han har klare forhåbninger om, at det nok skal lykkes, og med Boligfonden Kuben i ryggen, forbliver håbet og motivationen endnu større. Næste skridt er nemlig, at Boligfonden Kuben også skal hjælpe med at formidle programmet og skaffe samarbejdspartnere. Derfor er Lasse Rahbek glad for, at han i sin tid sendte en ansøgning til Boligfondens Spirekasse, der netop støtter udviklingen af innovative projekter inden for byggeriet.

- Det var ret tilfældigt, at en gammel klassekammerat fortalte mig om mulighederne for at søge om midler hos Boligfonden Kuben. Men det er jeg glad for, at hun gjorde, for det har virkelig hjulpet mig med at realisere projektet. Mit bedste råd er derfor bare at springe ud i det, for det er nemt at søge, fortæller det unge talent, der i første omgang modtog 25.000 kr. i støtte.

Billede 1 400

Lasse Rahbek, uddannet civilingeniør fra Aarhus Universitet i 2016, og modtager af iværksætterprisen Spirekassen. 

Fascineret af kunstig intelligens
På trods af, at programmet og dets egenskaber kan være svært at forklare til omverdenen, stopper det ikke Lasse Rahbeks fascination af kunstig intelligens til at optimere byggeriet. Passionen er så stor, at han efterhånden har fundet en god måde at forklare det på til andre uden for feltet.

- En god analogi er faktisk mennesket selv. Ligesom vi er beskrevet gennem vores DNA – en lang streng af gener, der beskriver, hvordan vi er opbygget – så fungerer algoritmen i programmet lidt på samme måde. På den måde kan man beskrive en konstruktion med en lang streng af data, forklarer Lasse Rahbek.

Algoritmen skal derfor ses som en dynamisk størrelse, der hele tiden arbejder på at skabe den mest optimale gitterkonstruktion. Gittermønstret tilpasser sig de kræfter, der er på spil, hvilket er en fordel både hvad angår konstruktionens styrke og i udnyttelsen af materialer. Samtidig giver det nogle anderledes gittermønstre, fordi de former sig efter kræfterne. Det kommer til udtryk i nogle spændende og anderledes æstetiske udtryk.

Talenter med idéer og passion
Det var blandt andet også nytænkningen i projektet og arbejdet med kunstig intelligens, der vækkede interessesen hos Boligfonden Kuben.

- Vi er altid glade for at modtage ansøgninger som den fra Lasse Rahbek, da vi tydeligt kunne mærke hans passion og nytænkning i projektet. Jeg kan kun opfordre andre unge iværksættere inden for byggebranchen til også at søge, da byggeriet virkelig har brug for den slags innovation, som vi finder her, lyder det fra Karen Mosbech, bestyrelsesformand i Boligfonden Kuben

Her kan du læse om Spirekassen og finde ud af, hvordan du søger støtte. 

Sociale medier

Boligfonden Kuben er på Instagram og LinkedIn.

 

Følg os på Instagram her.

Følg os på LinkedIn her

Pressekontakt

Hvis du har brug for mere eller spørgsmål til nyhederne, er du velkommen til at kontakte seniorrådgiver Marie Leth Rasmussen.

 

 

Email: marie@enestaaendepr.dk

Tlf.: 3045 0545