Spirekassen

Byggebranchen har brug for at udforske nye materialer, arbejdsmetoder og digitale værktøjer for at udvikle sig i en mere bæredygtig, innovativ, æstetisk og produktiv retning. Spirekasselegatet er en håndsrækning til alle dem, der har en god idé til at gøre byggeriet bedre, elsker eksperimenter og tør tænke nye tanker.

Legatet er på 25.000 kroner og favner bredt, så det kan søges af alle fra det talentfulde vækstlag blandt nyuddannede kandidater og svende, lærlinge, konstruktørstuderende, ingeniørstuderende, design – og arkitektstuderende. Boligfonden Kubens bedømmelsesudvalg vægter lysten til at eksperimentere, nytænkning og tværfagligt samarbejde højt.

Legatet er på 25.000 kroner og åbner for ansøgninger hvert år fra den 1. oktober til den 15. januar. Hvis du tidligere har fået støtte fra fonden til dit projekt, kan du søge om flere penge til at videreføre dit projekt på Spirekasse niveau 2 og niveau 3. Her giver vi støtte til mentorer, hjælp til ansøgning om patent, prototyper, start af egen virksomhed og forskning fx en erhvervs Ph.d.

Ansøg Boligfonden Kubens Spirekasse Ansøg Boligfonden Kubens Spirekasse Niveau 2 Ansøg Boligfonden Kubens Spirekasse Niveau 3 Særligt for støttemodtagere
Udstilling_Totalbillede_01_uden pavillon copy

Foto: Stenbrudsruten ved Emma Koninckx og Cecilie Esper

Udvalgte legatmodtagere

  • Paint’r
  • De tre unge ingeniører fra DTU Sofie Winge-Petersen, Johan Carl Vangstrup og Victoria Strauss Søgaard har sat sig for at ændre malerindustrien markant. De har opfundet en ny malerspand, som gør op med de 1,5 millioner tons malerspande, som bliver smidt ud hver dag i EU alene. Det svarer til 340 tons engangsplastik hver eneste dag i EU. Opfindelsen er en papkasse med to patentanmeldte plastikposer med hver 5 liter maling. Poserne erstatter spandene og kan bruges direkte sammen med rullen. Emballagen forbedrer arbejdsgangen for professionelle malere, koster mindre og sparer omkring 60 % CO2e-udledning pr. emballage. På grund af sin form er malingen nem og ergonomisk at transportere med 45 % mere pr. palle, så der også spares udledninger fra transport. De tre ingeniører har stiftet firmaet Paint’r og fået støtte fra Boligfonden Kubens Spirekasselegat i flere omgange siden 2021, hvor de først præsenterede deres idé. I 2024 opnåede de niveau 3 i Spirekasselegatet og fik 160.000 kroner i støtte til at opføre et testanlæg.

    Paintr - 11
  • Jorden er giftig
  • Jordforurening er et stort usynligt problem i København. Region Hovedstaden tester løbende forskellige metoder til at komme problemet til livs, men viden om problematikken kommer sjældent ud til den brede del af befolkningen. En af metoderne til at fjerne jordforurening er fytoremediering, hvor planters rodnet bruges til at trække tungmetaller op af jorden og translokere dem i deres væv. Metoden kræver dog, at plantevævet deponeres i områder for farligt affald, hvorfor man kan sige, at problemet bare flyttes fra et sted til et andet. Projektet “Jorden er Giftig” eksperimenterer med brænde plantevævet fra de forurenede planter under kontrollerede forhold for at skabe en tungmetalholdig aske, der kan bruges til glasur. Mange af de mest slående farver i glasur, glas og emalje er skabt ved hjælp af tungmetaller, og når metallerne indkapsles korrekt i en glasur, er de ikke længere sundhedsskadelige. Samtidig har stærkt farvet glasur stor signalværdi og kan være med til at synliggøre det usynlige problem, hvis glasuren anvendes innovativt fx i byrummet. Projektet går gennem alle stadier fra identifikation af et forsøgsfelt over forspiring og plantning til glasurbrænding og opbygning af en installation i byrummet med teglsten glaseret med glasur fra planternes aske.

    Jorden er giftig
  • Hampbyg
  • HampByg arbejder for at udbrede det biobaserede byggemateriale hempcrete i den danske byggebranche. Hempcrete består af hampeflis, naturligt hydraulisk kalk og vand og har mange fordele i forhold til mere traditionelle byggematerialer. Det er en fornybar ressource, vokser hurtigt og optager store mængder CO2 under dyrkningen, så byggeriets klimaaftrykket bliver mindre. Desuden bidrager det biobaserede byggemateriale til et sundere indeklima og dæmper lyden, så akustikken bliver bedre. Hampbyg har fået støtte fra Boligfonden Kubens Spirekasselegat på niveau 3 og er ved at udvikle et vægelement, der kan bruges i en trækonstruktion.

    Hampbyg
  • Urban Tree
  • Urban Tree opsamler regnvand og begrønner byrummet. Løsningen består af moduler i hybrid beton med 80% industrielle restprodukter, som stables ovenpå hinanden og begrønnes med planter. Øverst er en krone, som opsamler regnvandet og bruger det til at vande planterne i konstruktionen, så der er minimal drift. Løsningen bidrager positivt til begrønning og biodiversitet i byerne. Urban Tree er, at det er en fleksibel, selvvandende løsning, der kan placeres direkte ovenpå eksisterende belægninger og ikke kræver nedgravning som andre bytræer eller plantebede. Løsningen har blandt andet været udstillet på Bryghuspladsen foran BLOX.

    Urban Tree
  • Box-cut
  • Virksomheden Box-cut.com har udviklet en klippekasse til armeringsjern. Kassen sørger for, at klipningen af armeringsjernene sker i god arbejdshøjde og hurtigt og let kan bevæges hen til jernet. For håndværkerne betyder det markant færre tunge løft og et farvel til de dårlige arbejdsstillinger, der tidligere har været forbundet med arbejdsprocessen. Samtidig sparer opfindelsen værdifuld tid på byggeprojektet. Box-cut har brugt støtten til en mentor, der har hjulpet med at gøre forretningen bedre og været på messe i Tyskland for at vise opfindelsen frem.

    Box cut